Заведенията по Черноморието са под засилен контрол от инспекторите на областните дирекции по безопасност на храните. Представители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас, Варна и Добрич са на терен и проверяват както ресторанти, така и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти. Засилените инспекции стартираха в понеделник.

Проверките се фокусират върху произхода и съхранението на продуктите, както и върху коректното поставяне на етикети за произход и срок на годност, особено на млечни и рибни продукти. Важен аспект е и спазването на изискванията за хигиена и дезинфекция. Д-р Жечка Конова от БАБХ-Бургас обясни, че замразените продукти трябва да се съхраняват при минусов режим, прясната охладена риба е с валидност до 3 дни, а черупчестите мекотели трябва да се съхраняват при температура от 2 до 4 градуса и имат срок на годност до 5 дни.

Собствениците на заведения нямат право да замразяват прясно получена храна. „Ако един продукт идва охладен, той трябва да бъде съхраняван и предлаган в охладен вид. Ако идва замразен, трябва да се съхранява замразен. Не могат да променят начина на съхранение на доставения продукт“, подчерта д-р Конова.

За да се гарантира спазването на правилата, инспекторите взимат проби от храната. Д-р Галина Вълчанова, инспектор от БАБХ-Бургас, сподели, че се вземат проби от миди за морски токсини, ешерихия коли и салмонела. До момента не са открити отклонения.

Летовници, които станаха свидетели на проверките, смятат, че тези мерки за контрол са задължителни за техния спокоен престой на морето. Проверките ще продължат до края на сезона, като ще обхванат и обекти за търговия с храни на дребно, както и такива, предлагащи „all inclusive“ услуги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук