Днес християните отбелязват Бъдни вечер – един от най-значимите и светли празници, посветен на дома, семейството и паметта на починалите предци. Това е последният ден от Коледните пости, изпълнен с дълбоки символи, обичаи и очакване на Рождество Христово.
В различни краища на България празникът е известен с различни имена като „Малка Коледа“, „Суха Коледа“ и „Детешка Коледа“. Основен акцент е постната трапеза, на която се сервират нечетен брой ястия – обикновено 7, 9 или 11. Сред тях задължително присъстват:
- Варено жито
- Пълнени чушки с боб
- Сарми
- Ошав
- Туршии
- Мед и чесън
- Орехи и червено вино
Празничната пита, замесена с „мълчана вода“, се разчупва от най-възрастния член на семейството. Първото парче хляб се отделя за Богородица и починалите, а останалите се раздават на всички присъстващи.
На вечерята всеки си избира орех, чиято ядка символизира здравето и късмета за предстоящата година – ако тя е здрава и бяла, годината ще бъде успешна. Вярва се, че в полунощ небето се отваря и ако човек си намисли желание, то ще се сбъдне.
Масата остава нераздигната през нощта, за да могат починалите предци да „посетят“ дома и да се „нахранят“.
Бъдни вечер е не само празник, но и ритуал, който подчертава ценността на семейството и традициите. Това е време за сплотеност, благодарност и надежда за ново начало.