Източник: zonaburgas.bg

В Етнографския музей в Бургас се проведе Ден на украинската кухня, част от инициативата на Регионалния исторически музей „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“. Събитието беше организирано в партньорство с Държавния културен институт към Министъра на външните работи на България и посрещна специални гости, включително посланика на Украйна в България, Олеся Илашчук.

Посланик Илашчук откри събитието и подчерта, че Денят на украинската кухня е чудесна възможност за опознаване на културните традиции на различни общности и за културен обмен. Тя изказа благодарност към България за подкрепата към украинските бежанци, като спомена, че в страната живеят около 52 000 украинци, от които 14 000 работят, а в Бургас и Бургаска област живеят съответно 8 000 и 18 000 украинци.

Посетителите на събитието имаха възможност да опитат разнообразни ястия от украинската кухня, сред които борш – признат от ЮНЕСКО като част от нематериалното културно наследство, вареники с различни пълнежи, сладки и солени палачинки, каша от елда, напитката „узвар“ и сезонни десерти като тиквен пай.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук