Около 40% от свинското месо в магазинната мрежа в България е родно производство, показват данни на Асоциацията на свиневъдите. Въпреки увеличението от 4% на изкупната цена на живите животни, не се очаква скок в цената на месото преди празниците, съобщи БНТ.

Проверка в Пловдив установи, че в момента няма промяна в цените на месото в магазините. Търговците на дребно уточняват, че евентуално повишение може да настъпи без предупреждение, ако доставчиците внезапно актуализират цените. По традиция обаче, преди празниците, когато търсенето се увеличава, често се наблюдава ръст в цените.

Въпреки това, българите не са склонни да се лишат от месо на празничната трапеза. Все повече от тях предпочитат местна продукция, като 40% от месото на пазара е българско. Въпреки това, домашното отглеждане на свине намалява – в пловдивското село Трилистник само пет от 350 домакинства отглеждат прасета. Основната причина е африканската чума по свинете, която преди четири години доведе до масово унищожаване на животни.

Свиневъдите са притеснени за сектора заради риска от зарази и увеличаващите се разходи. В България има 85 свиневъдни ферми, които следят внимателно развитието на пазара и се надяват да избегнат спекулативни увеличения на цените.

„Очакваме, че ръстът в изкупната цена на живите животни няма да повлияе съществено на крайните цени за потребителите, но това зависи от логистиката и търговската мрежа,“ заяви Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите.

Търговците предвиждат ръст на покупките на месо през последната седмица преди Коледа, когато традиционно търсенето е най-голямо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук