Областните дирекции по безопасност на храните извършват масови проверки по Черноморието. Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас, Варна и Добрич засилиха контрола в началото на летния сезон.
Проверяват се ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти, като служителите следят техния произход и сроковете на годност.В Бургас контролът е засилен от началото на седмицата, като проверките започват от рибните продукти в крайбрежните заведения.
Д-р Жечка Конова от БАБХ-Бургас обясни, че сроковете на годност на рибните продукти са описани в търговския документ. Прясната риба трябва да се консумира до 3 дни, а черупчестите мекотели се съхраняват при температура от 2 до 4 градуса и имат срок на годност до 5 дни.
Инспекторите вземат проби от морските деликатеси за проверка на морски токсини, ешерихия коли и салмонела, допълни д-р Галина Вълчанова. Следи се и произходът на стоката, като собствениците на заведения нямат право да замразяват прясна храна.
Пролетина Дейви, управител на заведение, обясни, че храната се съхранява в хладилници при температура от 4 до 6 градуса.Инспекторите също проверяват хигиената в обектите и качеството на дезинфекцията. Д-р Жечка Конова уточни, че се следи униформата на персонала, използването на шапки и ръкавици, както и правилното сервиране на храната, без пресичане на чисти и мръсни потоци.Клиентите могат да подават сигнали за проблеми на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверки ще продължат до края на септември.