Областните дирекции по безопасност на храните извършват масови проверки по Черноморието. Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Бургас, Варна и Добрич засилиха контрола в началото на летния сезон.

Проверяват се ресторанти и временни обекти за продажба на храни и хранителни продукти, като служителите следят техния произход и сроковете на годност.В Бургас контролът е засилен от началото на седмицата, като проверките започват от рибните продукти в крайбрежните заведения.

Д-р Жечка Конова от БАБХ-Бургас обясни, че сроковете на годност на рибните продукти са описани в търговския документ. Прясната риба трябва да се консумира до 3 дни, а черупчестите мекотели се съхраняват при температура от 2 до 4 градуса и имат срок на годност до 5 дни.

Инспекторите вземат проби от морските деликатеси за проверка на морски токсини, ешерихия коли и салмонела, допълни д-р Галина Вълчанова. Следи се и произходът на стоката, като собствениците на заведения нямат право да замразяват прясна храна.

Пролетина Дейви, управител на заведение, обясни, че храната се съхранява в хладилници при температура от 4 до 6 градуса.Инспекторите също проверяват хигиената в обектите и качеството на дезинфекцията. Д-р Жечка Конова уточни, че се следи униформата на персонала, използването на шапки и ръкавици, както и правилното сервиране на храната, без пресичане на чисти и мръсни потоци.Клиентите могат да подават сигнали за проблеми на горещия телефон на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверки ще продължат до края на септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук